۱۴۰۳ چهارشنبه ۲۱ شهريور

گروه پژوهشي اقتصاد بين الملل

 

در دهه‌های اخیر، تجارت بین‌الملل به نحو گسترده‌ای به عنوان یکی از اجزای اصلی جهانی‌شدن در دستور کار تمام کشورها قرار گرفته است. در این دوره، فشار عوامل اقتصادی و رشد فوق العاده‌ی تکنولوژی، ارتباطی و مخابراتی، نوع جدیدی از مناسبات تجاری بین کشورها و مناطق مختلف جهان را فراهم آورده است. همچنین رشد بسیار بالای تجارت کالا و خدمات و نیز سرمایه‌گذاری‌های خارجی از یک طرف و توسعه‌ی روابط مالی و یکپارچگی بازارهای پول و سرمایه نقش این عوامل را در رشد اقتصادی کشورها فوق العاده افزایش داده است.

گروه پژوهشی اقتصاد بین‌الملل پژوهشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه اصفهان به منظور تحقق بخشی از وظایف پژوهشی این پژوهشکده در مورد بررسی و تجزیه و تحلیل مطالب ارائه شده در بالا و نیز کمک به رفع نیازهای اداری و اقتصاد در دانشگاه اصفهان و همچنین در سطح کل اقتصاد ایران، در پژوهشکده علوم اداری و اقتصاد دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه اصفهان تشکیل شده است و هم‌اکنون با ریاست جناب آقای دکتر کمیل طیبی اداره می‌شود. از اهداف اصلی این گروه می‌توان به تشکیل گروه پژوهشی برای تکمیل حلقه قطب اقتصاد بین‌الملل و مجله مطالعات اقتصاد بین‌الملل در دانشگاه اصفهان، تقویت مجله مطالعات اقتصاد بین‌الملل برای دستیابی به امتیاز ISI، چاپ و نشر کتاب‌های مرجع در تجارت و مالیه بین‌الملل، برگزاری همایش‌های ملی و بین‌المللی، روش‌شناسی و نظریه‌پردازی در تجارت بین‌الملل و مالیه بین‌الملل، تحلیل‌های نظری و تجربی تجارت بین‌الملل و مالیه‌ بین‌الملل، مطالعه‌ی پویایی‌هایی سیاست‌های تجاری و اخذ راهکارهای کاربردی برای تعمیق روابط بین‌الملل، مطالعه‌ی موضوعات تجارت بین‌الملل مثل جهانی شدن تجارت و یکپارچگی و همکاری‌های منطقه‌ای، مطالعه‌ی پویایی‌های سیاست مالی بین‌الملل و یافتن راهکارهای کاربردی در بازارهای جهانی مالی و مطالعه‌ی موضوعات مرتبط با مالیه بین‌الملل مثل جهانی شدن مالی، شناخت بازارهای مالی بین‌المللی اشاره کرد. این گروه متشکل از اعضای هیأت علمی گروه‌های دانشکده علوم اداری و اقتصاد برخوردار از سوابق موثر پژوهشی در این زمینه و همچنین دانشجویان دکتری گرایش اقتصاد بین‌الملل است و تا کنون فعالیت‌های زیادی را در این زمینه در قالب مقالات علمی، کنفرانس‌های داخلی و بین‌المللی، پروژه‌های تحقیقاتی و کارگاه‌های آموزشی و پژوهشی به سرانجام رسانده و در حال انجام است.


 

 

§        مأموریت‌ها:

در دهه­های اخیر، تجارت بین الملل به نحو گسترده­ای به عنوان یکی از اجزای اصلی جهانی شدن در دستور کار تمام کشورها قرار گرفته است. در این دوره، فشار عوامل اقتصادی و رشد فوق العاده­ی تکنولوژی ارتباطی و مخابراتی، نوع جدیدی از مناسبات تجاری بین کشورها و مناطق مختلف جهان را فراهم آورده است. همچنین رشد بسیار بالای تجارت کالا و خدمات و نیز سرمایه گذاری­های خارجی از یک طرف و توسعه­ی روابط مالی و یکپارچگی بازارهای پول و سرمایه نقش این عوامل را در رشد اقتصادی کشورها فوق العاده افزایش داده است. رشد تجارت جهانی و تحولات ناشی از آن یعنی اهمیت فزاینده­ی انتقال سرمایه و تکنولوژی، ادغام و افزایش وابستگی متقابل کشورها در شرایط نوین، از مسائل عمده­ی شکل گیری نظام جدید جهانی است. از طرف دیگر، بی اعتبار شدن الگوهای اقتصاد سوسیالیستی و برنامه ریزی متمرکز، خود عاملی برای تحولات اخیر بوده و باعث شده است تا این دوره نقطه­ی عطفی در اقتصاد سیاسی بین الملل به شمار رود. از پیامدهای مهم این تحول این بوده است که اکثر کشورهای در حال توسعه به این نتیجه رسیده­اند که برای مدیریت اقتصادی خود راهی بجز استفاده از عناصر اقتصادی درچارچوب اوضاع داخلی پیش رو ندارند. بدین ترتیب، در دهه­ی 90 میلادی بیش از 70 کشور در حال توسعه به سوی خصوصی سازی، کاهش دخالت دولت در امور اقتصادی، آزادسازی تجاری، بین المللی کردن رفتارهای اقتصادی، تلاش در جهت جذب سرمایه­های خارجی، همگرایی اقتصادی و سعی بر حاکم کردن عناصر اقتصاد بازار بر اقتصاد کشورشان حرکت کردند. از میان عوامل پیش گفته، اصلاح سیاست­های اقتصادی در زمینه­ی تجارت خارجی و سیاست­های تجاری بیش از سایر عوامل مورد توجه کشورهای جهان سوم قرار گرفته است. چگونگی جذب این کشورها در بازارهای بین المللی و میزان دسترسی آن­ها به بازارهای وسیع مالی از جمله مسائلی است که عمدتاً باید از مجرای اقتصاد بین الملل حل و فصل گردد. در مجموع، گروه پژوهشی اقتصاد بین الملل در صورت تصویب قادر است به تبیین مبانی نظری، ارائه راهکارهای اجرایی و اجرای برنامه­های مرتبط در خصوص تحقق اهداف اقتصاد بین الملل بپردازد. علاوه بر این، با توجه به اهداف بلند مدت (پنج ساله) و اهداف اجرایی کوتاه مدت (دو ساله) که در زیر می­آید، تشکیل این گروه پژوهشی برای اقتصاد ایران ضرورت می یابد، ‌به طوری که قادر باشد جایگاه اقتصاد ایران را در اقتصاد جهانی شناسایی کرده و بهتر معرفی نماید.

 

§        اهداف و چشم اندازها

§        اهداف پنج ساله (بلند مدت)

گروه پژوهشی اقتصاد بین الملل دانشگاه اصفهان با یک هدف اساسی در روش شناسی و نظریه پردازی در زمینه های تجارت و مالیه ی بین الملل و تحلیل­های نظری و تجربی در این حوزه ها تشکیل می شود، علاوه بر آن که پویایی سیاست­های اقتصاد بین الملل بویژه از در قالب بازارهای کالایی،  مالی و منطقه­ای بررسی می شود. اهم فعالیت ها در چارچوب اهداف تعیین شده عبارتند از:

-         مطالعه و تحقیق برای تبیین اصول، قواعد و ساز و کارهای ایجاد بازار مشترک اسلامی و تبیین نقش جایگاه اقتصاد ایران در آن.

-         مطالعه برای گسترش تولید و صدور کالاهای با فناوری برتر در چارچوب همکاری­های منطقه­ای و بین المللی.

-         تبیین روابط تجاری، همکاری­های منطقه­ای و زیست محیطی به گونه­ای که دستاورد این روابط ارائه راهکارهای مناسب برای بهبود محیط زیست به ویژه در اقتصاد ایران باشد.

-         بررسی پتانسیل­های تجاری و سرمایه گذاری­های منطقه­ای در قالب سرمایه گذاری­های مشترک (Joint Venture ) و سرمایه گذاری مستقیم خارجی (FDI)

-         ارزیابی برون سپاری بین المللی (International Outsourcing) در منابع اقتصادی.

-         مطالعه تجارت درون صنعت منطقه­ای به منظور گسترش بازار و یکپارچگی تجاری و توسعه همکاری­های اقتصادی منطقه­ای.

-         ارائه­ی الگوی تجارت خدمات ایران با توجه به همکاری­های منطقه­ای با تکیه بر مبادله فن آوری، مهارت و صادرات خدمات فنی مهندسی.

-          مطالعه توسعه­ی مناطق آزاد در بازارچه­های مرزی به عنوان ملزومات همکاری­های منطقه­ای؛ که در چارچوب نظام تعرفه­ای - ترجیحی روابط دو جانبه گسترش یابد. 

-         تحلیل و آسیب­ شناسی ناکارآمدی­های همکاری­های گذشته مثل سازمان همکاری اقتصادی (اکو) به خصوص ارزیابی فعالیت ها و بجربه کشورهای اصلی شامل ایران، ترکیه و پاکستان.

-         تدوین کتب مرجع در حوزه اقتصاد بین الملل با تأکید بر همکاری­های بین المللی- منطقه­ای.

-          همکاری با انجمن­های علمی داخلی و بین المللی در حوزه­های مرتبط و مشترک اقتصاد بین الملل.

-         برگزاری کارگاه­های آموزشی و پژوهشی با هدف هم افزایی و ارتقاء دانش اعضای هیأت علمی، پژوهشگران و مدیران ارشد بخش تجارت خارجی، که در آن ها به خصوص نقش اقتصاد ایران برجسته شود.

-         همکاری با مراکز علمی مشابه داخلی و بین المللی برای تحقق اهداف برنامه های گروه پژوهشی بویژه در خصوص مبادلات علمی و آکادمیک.

-          ایجاد بسته­های تحقیقاتی هماهنگ از طریق پایان نامه های دانشجویان دکتری و کارشانسی ارشد که یافته­های آن بر حسب حل مشکلات استان اصفهان، منطقه و در نهایت اقتصاد ایران در حوزه اقتصاد بین الملل می­شود.

-          نشر مجلات علمی و پژوهشی و کتب مرجع در زمینه های کاربردی و نظریه پردازی حوزه اقتصاد بین الملل یافته و به ویژه تقویت مجله مطالعات اقتصادی بین الملل دانشگاه اصفهان برای دریافت امتیاز ISI.

-          برگزاری بیش از ده همایش علمی در سطح بین المللی که نتایج آن ها زمینه ساز سیاست گذاری های استانی، منطقه ای، ملی و بین المللی خواهد داشت.

-         گسترش همکاری های علمی و دانشگاهی در چارچوب اهداف گروه پژوهشی که منجر به مبادله دانشجو و استاد می شود.

-          برگزاری دوره های آموزشی تخصصی متناسب با اهداف گروه در سطح دانشگاه و استان.

 

§        اهداف اجرایی دو ساله (کوتاه مدت)

-         پشتیبانی و تقویت مجله اقتصاد بین الملل دانشگاه اصفهان در شمارگان انگلیسی و فارسی و ارتقاء آن از درجه­ی علمی پژوهشی به رتبه­ی بین المللی ISI .

-         مشارکت در برگزاری دوازدهمین همایش بین المللی کره و اقتصاد جهانی با عنوان "روابط اقتصادی کره و ایران: چالش­ها و فرصت­ها"  که در ژوئن سال 2013 و با همکاری انجمن علمی مطالعات اقتصاد کره (AKES)، سازمان پژوهش­های علمی صنعتی ایران، و قطب علمی اقتصاد بین الملل دانشگاه اصفهان در تهران و اصفهان برگزار می شود.

-         مشارکت در برگزاری دولین همایش­ملی با عنوان "گذار اقتصادی و اقتصاد مقاومتی" که با همکاری پژوهشکده علوم اداری و اقتصاد و قطب علمی اقتصاد بین الملل دانشگاه اصفهان در بهمن ماه سال 1391 در دانشگاه اصفهان برگزار می شود.

-         برگزاری یک دوره کارگاه­ آموزشی و پژوهشی با عنوان "DSGE و کاربردها" با همکاری پژوهشکده علوم اداری و اقتصاد و قطب علمی اقتصاد بین الملل دانشگاه اصفهان که در اردیبهشت ماه سال 1392 در دانشگاه اصفهان برگزار می شود.

-         هدف هم افزایی و ارتقاء دانش اعضای هیأت علمی، پژوهشگران و مدیران ارشد بخش تجارت خارجی. 

-         جذب پروژه­های تحقیقاتی و اجرای قراردادهای پژوهشی قبلی که پژوهشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه اصفهان در حوزه های مربوط به اقتصاد بین الملل با سازمان ها منقعد نموده است.

-         همکاری و مشارکت در چاپ کتاب با عنوان “East and West Asia Trade, Economic Relations: Opportunities Challenges and Outcomes توسط ناشر بین المللی اداورد الگار توسط پرفسور چارلز هاروی (دانشگاه ولونگونگ، دکتر سید کمیل طیبی (دانشگاه اصفهان) و دکتر مصیب پهلوانی ( دانشگاه سیستان و بلوچستان).

-         همکاری و مشارکت در چاپ و انتشار شمارگان  مجله مطالعات اقتصاد بین الملل (International Economics Studies) دانشگاه اصفهان در ظرف دو سال آینده

-         همکاری و مشارکت در چاپ و انتشار شمارگان مجله International Journal of Business and Development Studies )  دانشگاه سیستان بلوچستان.

-         برگزاری کارگاه آموزشی و میزگرد در خصوص ضرورت و نقش همکاری­های منطقه­ای در تعدیل بحران­های مالی جهانی در سال 1392 در دانشگاه اصفهان.

-         انعقاد تفاهم نامه همکاری های علمی و تحقیقاتی  بین گروه پژوهشی و مراکز علمی داخلی و بین المللی.

-         اقدام برای تشکیل و تکمیل اتاق منابع، RR (Resource Room)  با همکاری اعضای قطب و احداث پایگاه اینترنتی مربوط به آن، به طوری که شکل گیری RR در فضای مجازی و فیزیکی قابل اجراست.

-         تجهیز RR به مجلات و ژورنال­های معتبر، کتب مرجع و نرم افزارهای STATA، RATS، Eviews و سایر نرم افزارهای اقتصادی.

-         احداث پایگاه داده های اطلاعاتی و آماری (سری­های زمانی و مقطعی) در RR.

-         مشارکت در اجرای پروژه مشترک کارایی تکنیکی بنگاه­های SME  توسط دکتر سید کمیل طیبی و پرفسور چارلز هاروی؛ به طوری که این پروژه برای چند کشور مطالعه می­شود و دارای منابع مالی است.

-         مشارکت و همکاری در همایش دانشجویی در سطح کارشناسی و کارشناسی ارشد با تأکید بر اقتصاد بین الملل و همکاری­های منطقه ای.

-         مشارکت در چاپ حداقل 50 مقاله علمی پژوهشی، ISC و ISI توسط اعضای گروه و ارائه­ی مقاله های علمی در همایش­های ملی و بین المللی در ظرف دو سال آینده.

 
 
 
 
 
 
تاریخ به روز رسانی:
1397/10/02
تعداد بازدید:
2909
دانشگاه اصفهان
  اصفهان،بلوار دانشگاه، دانشگاه اصفهان، طبقه فوقانی کتابخانه آزادگان             Eco@res.ui.ac.ir

·        تلفن--------5198-3793-031

·          تلفکس------4431-3793-031

 
 
Powered by DorsaPortal