۱۴۰۳ چهارشنبه ۲۱ شهريور

گروه پژوهشي اقتصاد و مديريت انرژي

 

 
کارگروه پژوهشی اقتصاد و مدیریت‌انرژی در مهرماه 1387فعالیت خود را آغار کرد. این کارگروه که هم‌اکنون با مدیریت و نظارت جناب آقای دکتر علیمراد شریفی اداره می‌شود اهداف و رسالت‌های ریز را عهده‌دار است:

·     مأموریت‌ها:

مأموریت‌های این کارگروه را می توان در قالب یک جمله تخصصی و کوتاه این‌چنین بیان کرد که این کارگروه تدوین، گسترش و کاربرد مدل‌های اقتصادی در بخش انرژی کشور را وظیفه اصل خود دانسته و در راستای تحقق این مهم گام برمی‌دارد:

§        انجام پژوهش در زمینه مسائل مربوط به اقتصاد و مدیریت انرژی

§        انجام پژوهش در خصوص مسائل بخش انرژی و محیط زیست

§        برگزاری کارگاههای آموزشی پژوهشی در زمینه بهره برداری هدفمند از منابع انرژی کشور

§        برگزاری همایشهای علمی

§        تبیین و ارزیابی اقتصادی بازارهای انرژی در عرصه ملی و بین المللی


 

·     اهداف بلند مدت

-         تدوین برنامه جامع انرژی کشور

-         تدوین مکانیسم های اقتصادی خرید و فروش انرژی در بازار برق

-         جذب و تربیت کارشناسان پژوهشی در حوزه اقتصاد و مدیریت انرژی

 

·     اهداف کوتاه مدت

-         انجام پروژه های مطالعاتی در زمینه تدوین مدلهای عرضه و تقاضای انرژی

-         انجام پروژه های مطالعاتی در زمینه تدوین مکانیسم های بازار برق کشور

-         انجام پروژه های مطالعاتی در زمینه تدوین نقشه راه بهینه سازی مصرف انرژی در صنعت فولاد

 

v    گوشه ای از سوابق اجرایی این گارگروه به شرح زیر است:

1-     تدوین شرح خدمات تفصیلی طرح جامع انرژی کشور: این پروژه به طور رسمی طی عقد قرارداد میان سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و دانشگاه اصفهان از تاریخ 15/4/81  توسط گروه پژوهشی اقتصاد و مدیریت انرژی شروع گردید. گروه مطالعه امکان تدوین کامل و تایید گزارشهای مرحله اول، دوم، و سوم را بترتیب در تاریخهای 17/10/81 ، 18/5/82 ، و 11/82 یافت که نامه حسن انجام کار معاونت محترم امور زیربنایی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور مورخ 24/5/84 به شماره 92378-9 گواهی براین مطلب است.

 

2-    تدوین مدل پویای کلان اقتصادی با هدف تعیین اندازه بهینه بخش انرژی: دومین فعالیت گروه پژوهشی در راستای تهیه طرح فوق با همفکری تنی چند از همکاران گروه اقتصاد تدوین گردید. طرح پیشنهادی مذکور پیرو نامه معاونت محترم وقت وزارت امور اقتصادی و دارایی مورخ 19/7/82 به شماره 1658/7 صورت پذیرفت که متاسفانه علیرغم تایید داوران، طرح به دلایلی نامعلوم از سوی معاونت وزارتخانه مذکور مورد استقبال و پیگیری قرار نگرفت و انجام طرح در عمل متوقف گردید. 

 

3-    مدیریت منابع و مصارف در بخش انرژی- رهیافت تعادل عمومی محاسباتی (مدل CGE): سومین فعالیت گروه پژوهشی در راستای تهیه طرح پیشنهادی تحت عنوان "مدیریت منابع و مصارف در بخش انرژی- رهیافت تعادل عمومی محاسباتی (مدل CGE)" با کمک تنی چند از همکاران در گروه اقتصاد در بازگشت به نامه های 30/5/84 و 23/6/84 تنظیم شد. کارفرمای محترم طرح مذکور معاونت انرژی وزارت نیرو بود که بر خلاف پیگیریهای به عمل آمده، طرح پژوهشی به سرانجام مشخصی نرسید.  

 

4-    تدوین برنامه بلند مدت عرضه انرژی کشور از طریق مدل MARKAL-TIMES: فعالیت گروه پژوهشی در راستای تهیه طرح پیشنهادی تحت عنوان "تدوین برنامه بلند مدت عرضه انرژی کشور از طریق مدل MARKAL-TIMES" در بازگشت به نامه 30/5/84 معاونت انرژی وزارت نیرو بود که با توجه به داوری های متعدد، تایید آن معاونت، اخذ صلاحیت دانشگاه از دفتر مشاوران و پیمانکاران سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، تنظیم قرارداد ، و ارسال قرارداد امضاء شده، متاسفانه پاسخ صریح و روشنی از معاونت مذکور دریافت نگردید. با کمال تاسف بایستی اذعان نمود که دلیل اصلی این نافرجامی تغییرات بدون برنامه و بی هدف در ساختار تشکیلاتی وزارت نیرو بوده است.

 

5-    طراحی و تدوین رویه های بهره برداری شبکه در تعامل با اهداف بازار برق: پنجمین فعالیت گروه پژوهشی در راستای تهیه طرح پیشنهادی تحت عنوان "طراحی و تدوین رویه های بهره برداری شبکه در تعامل با اهداف بازار برق" بود که در پی برگزاری جلسه ای با حضور مدیران محترم شرکت توانیر در مرداد ماه سال 85 به انجام رسید. این طرح نیز همانند پروژه های قبلی بدلیل تغییرات پیش بینی نشده در ساختار مدیریتی وزارت نیرو بلاتکلیف ماند و متاسفانه تا زمان حاضر هیچ فردی مسئولیت پاسخگویی به آن را نپذیرفته است.

 

6-     امکان دستیابی به تعادل در سهمیه بندی و اصلاح قیمتی بنزین و اثرات هر یک بر رفاه مصرف کنندگان:  ششمین فعالیت گروه پژوهشی در راستای تهیه طرح پیشنهادی پیرو برگزاری همایش یکروزه درباره اصلاح قیمت انواع حاملهای انرژی و بویژه قیمت بنزین در تاریخ 7/10/1385 و مذاکره حضوری با ریاست محترم مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و تاکید ایشان بر ضرورت انجام طرح صورت پذیرفت. با کمال تاسف علیرغم پیگیری های متعدد اینجانب و سایر همکاران طرح در عمل هیچ کس پاسخگوی بررسی و داوری طرح نبود و این پروژه نیز به سرانجام نرسید.

7-    طراحی شبکه تبادل انرژی و توان در کشورهای خاورمیانه: هفتمین فعالیت گروه پژوهشی در راستای تهیه طرح پیشنهادی تحت عنوان "طراحی شبکه تبادل انرژی و توان در کشورهای خاورمیانه" طی مذاکرات طولانی و متعدد با مسئولین محترم شرکت توانیر صورت پذیرفت که هم اکنون نیز این مذاکرات در جریان است و طی چند سال گذشته هنوز به سرمنزل مقصود نرسیده است !!!. شایان ذکرست که نتایج مطالعات در ششمین همایش بین المللی انجمن اقتصاد خاورمیانه در اسفند ماه 85 در کشور دبی ارائه گردیده است.

 

8-    نخستین کارگاه آموزشی نظریه بازیها: این کارگاه آموزشی با پیشنهاد گروه پژوهشی اقتصاد و مدیریت انرژی در تاریخهای 23/2/88 و 25/2/88 تشکیل شد. تدریس دوره توسط آقای شهرام معینی از دانشجویان دوره دکترای اقتصاد و همکاران گروه پژوهشی انجام گردید که در انتهای دوره به شرکت کنندگان گواهی داده شد. 

 

9-    کارگاه آموزشی مدیریت انرژی در صنایع: این کارگاه آموزشی با پیشنهاد گروه پژوهشی و موافقت معاونت محترم تحقیقات و فناوری دانشگاه اصفهان با هدف آشنایی مدیران و کارشناسان صنایع تحت پوشش شرکت ساپکو در استان اصفهان  در بهمن ماه 1389 در دانشگاه اصفهان تشکیل گردید. در طی این دوره سه مبحث تحت عنوان "معمای شدت انرژی در ایران"، "زمینه های ممیزی انرژی در صنعت"، و "کاربرد ممیزی انرژی در پالایشگاهها و صنعت پتروشیمی" عنوان شد. این کارگاه زمینه ساز انجام مطالعات ممیزی انرژی در شرکتهای تحت پوشش ساپکو گردید.     

 

10-   ممیزی انرژی در شرکت های تابعه ساپکو: طی مذاکراتی که با مدیران محترم شرکت طراحی مهندسی و تامین قطعات ایران خودرو (ساپکو) صورت پذیرفت و بر اساس تفاهم نامه همکاری میان شرکت ساپکو و معاونت محترم تحقیقات و فناوری دانشگاه اصفهان در چارچوب انجام پروژه های اینترنشیپ، انجام طرحهای اینترنشیپ ممیزی انرژی در شرکتهای برنا باطری و اطلس پمپ از تاریخ 1/7/80 در دستور کار گروه پژوهشی قرار گرفته است تا براساس تفاهم نامه همکاری سه جانبه میان پژوهشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه اصفهان، دانشگاه علوم اقتصادی، و شرکت سامان انرژی صورت پذیرد. این طرح به چند زیر پروژه تقسیم بندی شده است که در مورد شرکت برنا باطری به سه مرحله تقسیم بندی گردیده است که مطابق با شرح خدمات پیشنهادی انجام خواهد گرفت.

 

11-  تدوین استراتژی و نقشه راه بهینه سازی مصرف انرژی در صنعت آهن و فولاد: این پروژه با همکاری گروه پژوهشی اقتصاد و مدیریت انرژی، شرکت سامان انرژی، و دانشگاه علوم اقتصادی در چارچوب تفاهم نامه سه جانبه از تاریخ مرداد 1390 شروع شده است. کارفرمای پروژه سازمان بهره وری انرژی ایران (سابا) می باشد. مجری پروژه شرکت سامان انرژی (به عنوان نماینده شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان) است و گروه پژوهشی به عنوان همکار اصلی پروژه محسوب می گردد. مدت زمان انجام پروژه یکسال در نظر گرفته شده است. در حال حاضر انجام پروژه در مرحله اول است.

 

12- مطالعات آمایش سرزمین و سند راهبردی توسعه استان اصفهان فرابخش انرژی: کارفرمای پروژه مذکور شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان است که بر اساس نامه شماره 3589/ص/90 مورخ 14/6/90 گروه پژوهشی اقتصاد و مدیریت انرژی به عنوان مجری پروژه انتخاب گردیده است. مدت انجام پروژه یکسال در نظر گرفته شده است. در حال حاضر مقدمات عقد قرارداد در دستورکار است.

 

13-  تدوین برنامه بلند مدت عرضه انرژی از طریق مدل TIMES : این پروژه پس از انجام مراحل فراخوان از سوی مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی (IIES) در بهمن 1389 به عنوان کارفرما و داوری پروپوزال پیشنهادی توسط داوران مؤسسه، برای انجام به گروه پژوهشی اقتصاد و مدیریت انرژی واگذار گردیده است. لیکن هنوز در مراحل مقدماتی عقد قرارداد و تصویب اعتبار مالی لازم قرار دارد. 

 

 

تاریخ به روز رسانی:
1397/10/02
تعداد بازدید:
2778
دانشگاه اصفهان
  اصفهان،بلوار دانشگاه، دانشگاه اصفهان، طبقه فوقانی کتابخانه آزادگان             Eco@res.ui.ac.ir

·        تلفن--------5198-3793-031

·          تلفکس------4431-3793-031

 
 
Powered by DorsaPortal